Har man ingen systemkamera eller kompaktkamera så fungerar det alldeles utmärkt att fotografera med mobilen. Dagens mobilkameror blir allt bättre i takt med att nya modeller släpps. Visst tar systemkameran bättre bilder, men den stora fördelen med mobiltelefonen är att du alltid har den till hands och det går dessutom snabbt att retuschera och direkt ladda upp på sociala medier. Processen går betydligt fortare här och det är ju ändå bilden i sig som är det viktiga. Men självklart finns det några tips om du vill ta så bra bilder som möjligt med mobilkameran.
Tänk efter innan mobilköp
Vill du ta bra bilder med mobilen är det viktigt att ha det i åtanke när det är dags för att köpa en ny telefon. Det brukar vara stor skillnad mellan olika modeller och något som kan vara bra att tänka på är att inte fokusera för mycket på antalet pixlar. Själva objektivet och elektroniken inuti telefonen är minst lika viktig att fokusera på. Bäst är att helt enkelt testa några modeller eller läsa recensioner av dem.
Ta det försiktigt med blixten
Ibland kan blixten vara bra, men ofta inte. Det handlar mest om att du ska veta när den kan vara riktigt användbar och när du inte bör ha den på. Först och främst bör man veta att den har en kort räckvidd, så att fotografera landskap eller motiv längre bort är ingen god idé. Ljuset kan också bli kallt och förstöra stämningsfulla bilder inomhus, men vara riktigt effektiv när du tar bilder i fullt dagsljus.
Ta bättre landskapsbilder
Ett landskap eller en vy som ser fantastiskt ut blir inte alltid lika bra när den hamnar på bild. Ett knep är att placera något i förgrunden, till exempel blir havet mer spännande om du fångar vågor som slår mot klipporna i förgrunden. Jobba också med linjer i bilden, till exempel en väg eller liknande som leder in dig i bilden.
Ta bättre porträtt
En systemkamera ger möjligheten att göra bakgrunden oskarp, vilket inte går med mobilkameran. Därför är det extra viktigt att välja lugna bakgrunder som inte själ uppmärksamhet från motivet. Här ska man inte heller vara rädd för att testa olika kameravinklar, ett porträtt rakt framifrån blir inte alltid bäst. Att våga gå nära sitt motiv så det blir mindre luft runt om kan också skapa intressanta bilder.
Ta många bilder
Förr var det dyrt att framkalla bilder och man fick tänka efter innan man tog varje bild. Idag har vi inte det problemet utan det är fritt fram att ta i princip hur många bilder man vill. Ta flera bilder, då garderar du dig mot att någon bild blir oskarp, någon blundar eller annat olyckligt som kan undvikas om du tagit fler bilder. Enkelt att göra och du kan sedan bara radera de bilder som inte ska sparas.
Komponera bilden
Det enklaste men också tråkigaste sättet att komponera en bild är att ha motivet i mitten och luft runt om. För att ta mer intressanta bilder så kan man använda sig av tredjedelsregeln där du delar in bilder i 3×3 delar. Huvudmotivet placerar du sedan längs någon av linjerna för att få bilderna mer intressant och balanserade.